Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västerbotten säger att många söker till akuten trots att de kanske inte behöver akut vård. Foto: Ida Sandberg / SVT

Region Västerbotten uppmanar: Kom inte till akutmottagningen

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus upplever ett ökat tryck av patienter. Nu uppmanar man Västerbottningarna att vända sig till hälsocentralerna i första hand.

– Det har varit många som sökt sig till akuten, fast de inte behövt det, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Region Västerbotten vill minska trycket på akutmottagningen, då man märkt av ett ökat tryck senaste tiden. Regionen menar att folk vänder sig till akuten trots att man inte behöver det.

Långa väntetider på akuten

– Det blir långa väntetider. Vi har förstärkt med personal på akuten men det kommer mer patienter än vi förväntat oss, säger Winsa.

Istället ska man vända sig till hälsocentralerna, där man ska ta hand om skador som måste tas omhand direkt, men inte är livshotande.

-– Hälsocentralerna ska ta hand om akuta skador och sjukdomar på dagtid, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef Primärvård öst, Umeå, i ett pressmeddelande.

Stängd primärvårdsjour bidragande faktor

Primärvårdsjouren i Umeå är stängd på sommaren, vilket bidrar till trycket på akutmottaningen.

– Vissa av patienterna skulle kunna vänta en dag och söka sig till hälsocentralerna, säger Winsa.

Hör Brita Winsa berätta om trycket på akuten i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.