Påsken är en av skidturismens absoluta höjdpunkter. Foto: Arkivbild, SVT

Region Västerbotten vill inte stänga skidanläggningar: ”Vi är inte oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att man ska se över fjällturismen eftersom den kan vara en smittorisk. Region Jämtland/Härjedalen gick i veckan ut och bad Skistar stänga skidanläggningen i Åre. Men i Västerbotten ser man ingen anledning att stänga länets skidorter.

Det är bara några veckor kvar till påsk och skidturismens höjdpunkt. Men trots att Folkhälsomyndigheten gått ut och avrått från ej nödvändiga resor är inte Region Västerbotten orolig för inkommande turister.

– Vi har en beredskap för att ta hand om sjuka personer, säger Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i Lycksele/Södra Lappland.

Hur ser den ut?

– Vi har en rutin att avskilja eventuellt smittade från övriga verksamheten, säger Berggren.

På Region Västerbotten är man inte bekymrad över turister som kommer till Västerbotten. Och Peter Berggren gör en annan bedömning än kollegorna i Jämtland/Härjedalen och ser i nuläget ingen anledning att stänga skidanläggningar i Västerbotten.

– Vi är inte bekymrade, Jämtland har lite större skidorter än vi men vi kommer så klart att följa det som beslutas nationellt, säger Peter Berggren områdeschef för närsjukvården i Lycksele/Södra Lappland.

Alpturister bokar om till Norrland

Både i Hemavan och Kittelfjäll hoppas man få fortsätta verksamheten, men ser effekter av coronakrisen.

– Vi har både fått bokningar från de som kanske planerat att åka till alperna men också en del avbokningar, säger Johan Alexandersson, ägare av hotell Kittelfjäll.

Till exempel har de redan för två veckor sedan avbokat en av deras återkommande samarbetspartners som ordnar bussresor från Stockholm. Och hotellet har varslat den enda fasta anställda om uppsägning för att möta ett eventuellt nationellt reseförbud.

– De övriga anställda är säsongsanställda och måste vi stänga så har de två veckors uppsägningstid, säger han.

”Normalt för tillfället”

På Högfjällshotellet i Hemavan har de inte varslat någon, men följer läget.

– Vi har inte så många gäster från Stockholm så bokningsläget ser normalt ut för tillfället, säger Kristofer Lundström, vd Hemavans Högfjällshotell.

Thomas Ringbrant, vd på Hemavan alpint, som driver skidbackarna och restauranger menar också att de anpassar verksamheten i den mån det går.

– Vi satsar mer på utomhusserveringar och grill för att undvika smittspridning, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

På måndag ska Folkhälsomyndigheten träffa de nordligaste länen och diskutera frågan om fjällanläggningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet