Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Svensson, regiondirektör. Foto: SVT

Vilseledande vaccininformation skickades ut i regionens kuvert

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen uppmärksammades det att rektorer i Skellefteå kommun fått brev skickat till sig med uppmaningar om att inte vaccinera barn på skolorna. Breven har skickats i regionens frankerade kuvert, men kommer inte från regionen.
– Vi ser jätteallvarligt på att någon sprider vilseledande information i organisationens namn, säger Tommy Svensson, regiondirektör.

Informationen såg till synes ut att komma från Region Västerbotten men i själva verket har någon använt regionens frankerade kuvert och skickat felaktig information gällande vaccinering.

– Att någon kommit över och använder våra förfrankerade myndighetskuvert utan tillåtelse samt sprider vilseledande information i organisationens namn är mycket allvarligt. Man ska alltid kunna lita på att den information som kommer från Region Västerbotten är kvalitetssäkrad och att det är vi som är avsändare, säger Tommy Svensson, regiondirektör.

Oklart vilken omfattning

I nuläget är det oklart hur många brev som skickats ut och därför vill Regionen veta hur många som nåtts av de falska breven.

– Det enda vi vet i nuläget är att brevet gått ut till ett antal rektorer i Skellefteå-området. Det kan hända att brevet fått större spridning än så och vi vill därför uppmana alla som fått ett sådant här brev att kontakta oss, säger Tommy Svensson.

Liknande händelser har tidigare uppmärksammats, men då med felaktig information på bland annat regionens anslagstavlor.

Händelsen har polisanmälts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer