Regionrådet Peter Olofsson (S) om kriget i Ukraina: ”Vi är bättre rustade nu än för några år sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten följer utvecklingen i Ukraina och för täta dialoger med övriga regioner om hur man ska ta emot eventuella flyktingströmmar.

– Vi är klart bättre rustade nu än för några år sedan, säger regionrådet Peter Olofsson (S).

Förklaringen till den ökade beredskapen är pandemin som fått Region Västerbotten att förstärka sina beredskapslager ordentligt.

– Situationen i Ukraina är fruktansvärd. Men idag är det inte aktuellt att sända någon utrustning till Ukraina från Region Västerbotten, oftast måste då också personal följa med, säger Peter Olofsson (S), regionråd i Västerbotten.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Lärdomar från flyktingvågen 2015

Region Västerbotten för diskussioner med andra regioner i Sverige om utvecklingen i Ukraina och hur det påverkar Sverige på regionnivå, exempelvis om det skulle komma många flyktingar.

– Det gör vi dag för dag. 2015 års flyktingvåg kunde vi klara av, men vi visste inte då vem som skulle komma och hur många. Av den krisen lärde vi oss mycket, säger Peter Olofsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet