Foto: SVT

Regnet hotar Elektra

Uppdaterad
Publicerad

Norrlandsoperans och kulturhuvudstadsårets storsatsning Elektra hyllas på kultursidorna. Den här veckan är det dags för de tre sista föreställningarna på I20-området i Umeå men det har dykt upp några mörka moln på himlen.

”Imponerande”, ”spektakulärt och visuellt storartat”, ”gigantisk succé av infriade förväntningar”. Så hyllar några recensenter Elektra efter premiären förra veckan.

– Det är fantastiskt. Vi har jobbat med det här i tre år och det är klart att man vill att publiken ska tycka om det. Att även kritikerna gillar det är så fantastiskt det bara kan bli, säger Britta Amft, projektledare.

Operan är slutsåld inför de tre sista föreställningarna, men nu riskerar vädret att ställa till det. Utomhusföreställningen är känslig för både regn och vind och enligt SMHI ska det regna i Umeå mer eller mindre hela veckan.

Svåra förhållanden

– Det är en gränsdragning när det blir för mycket vind och regn. Det blir obehagligt för sångarna som har en tuff uppgift redan. Om det blåser finns säkerhetsrisk med dockorna som rör sig, säger Britta Amft.

Publiken uppmanas kläs sig för vädret och arrangörerna funderar nu över olika lösningar för att slippa ställa in föreställningar.

– Till exempel kan vi vänta litegrann med starten, eller om det kommer en kraftig skur mitt i kan vi ta en kortare paus i föreställningen, säger projektledaren Britta Amft.

Kostsamt

På tisdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för Västerbottens läns kustland, där åskskurar och upp till 35 millimeter regn väntas lokalt.

En inställd föreställning innebär en förlust på närmare 800.000 kronor. Eftersom väderleken är svår att styra har Umeå kommun beviljat projektet en förlustgaranti på två miljoner kronor om operan inte lyckas hålla budgeten på 17 miljoner på grund av vädret. Men Norrlandsoperan gör allt för att slippa ställa in.

– Vädret kan vi inte rå över, men vi kan vänta ut regnet innan vi kör igång eller ta en paus mitt i om det kommer en kraftig skur. Vi vill verkligen att publiken ska kunna ta del av den här föreställningen, säger Britta Amft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer