Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kanske tvättar mina händer lite mer nu” – hör hur ofta Umeåborna tänker på covid idag. Foto: Stefan Brännström/SVT

Rekordfå fall av covid i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Rekordfå personer smittas av covid just nu i Västerbotten. Vecka fyra noterades bara en smittad person – förra veckan var fem smittade.

– Det är rekordlite, men vi förväntar oss en ökning, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

I Norrbotten hade man inte ett enda covidfall under förra veckan. I hela landet är både covid och influensasiffrorna på mycket låga nivåer.

– Det brukar gå upp och ned så här vintertid. Men man ska komma ihåg att det handlar om prover tagna inom vården. Det är inte som när vi hade masstestning. Just nu är både covid och influensasiffrorna i Västerbotten knappt mätbara även om vi tittar ett par veckor tillbaka i tiden, säger Gunilla Persson.

Coronaviruset i Västerbotten

Hela vintern är virussäsong

Vecka fyra var det bara en person som smittades av covid i Västerbotten. Men trots de rekordlåga siffrorna tror Persson att smittan inte är över för denna vinter.

– Det brukar inte vara över förrän vintern är förbi. Hela vintern är en virussäsong. När vi träffas och umgås med släkt under sportlovet kommer siffrorna nog att stiga, säger Gunilla Persson.

Däremot går det en helt del RS. Förra veckan smittades 18 personer.

– Där ska man vara extra försiktig med små barn. Har man bar under ett år bör man inte träffa förkylda släktingar, säger smittskyddsläkaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet