Följ med på björnjakt i Sorsele – och hör om jägarens oro. Foto: Tobias Lundmark

Rekordmånga björnar har skjutits i vår – jägare: ”Nåt har gått fel”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga björnar, hela 43 stycken, har fällts under vårens skyddsjakt i Västerbotten. Och nu tror jägarna att det inte blir någon licensjakt på björn i augusti.

Det är framförallt för att skydda de känsliga renhjordarna under kalvning på våren som länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på björn. De senaste åren har elva björnar skjutits under skyddsjakten i Västerbotten medan avskjutningen i grannlänen har varit betydligt högre. För tre år sedan var scenariot med hög avskjutning under skyddsjakten liknande i Norrbotten och då beslutade länsstyrelsen att ställa in licensjakten.

– Ja, vi befarar att det blir så här i Västerbotten i år, säger björnjägaren Tobias Lundmark i Sorsele. Det liknar ingenting att man mass-tar så många björnar, dessutom skjuts de flesta björnarna från helikopter och jag tycker att länsstyrelsen misslyckats med sin rovdjursförvaltning, säger han.

Björnjakt i Västerbotten

Länsstyrelsen: Finns en risk

Michael Schneider som är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen menar att det varit nödvändigt att nästan tredubbla avskjutningen under skyddsjakten på björn. Han menar att björnstammen i Västerbotten är så pass kraftig att den tål den ökade jakten.

Men hur ser du på jägarnas oro att själva licensjakten i augusti och september är i fara?

– Ja, tyvärr kan det bli så, vi vet inte riktigt ännu innan vi sammanställt inventeringarna hur det blir men det finns en risk att det inte blir någon licensjakt, säger Michael Schneider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakt i Västerbotten

Mer i ämnet