Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenskarna reser mer igen, och mest uppe i norr Foto: SVT / Telia

Resandet ökar snabbt i Sverige – mest av allt i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad
Svenskarna reser mer över hela landet, mest av allt uppe i norr. Förra veckans statistik från Telia visar på en brant stegring av rörelser på minst 500 meter.

Resandet ökade i förra veckan, och mest av allt ökade resandet i Västerbotten och Norrbotten med 28% vardera, enligt ett pressmeddelande från Telia. Förra veckans statistik visar på en brant stegring av svenskarnas rörelsemönster.

– Det sticker helt klart i väg. Men om det är ett trendbrott vi ser vet vi först nästa vecka när vi har mera data, säger Kristofer Ågren, chef för Telias dataanalysavdelning Data Insights till riksnyheterna på SVT.

Svenskarna reser mer över hela landet, men mest av allt uppe i norr. Redan vecka 21, under Kristi himmelfärdsdaghelgen började svenskarna röra sig allt mer.

– Vi ser ökad rörelse i alla tre regioner, säger Kristofer Ågren.

Statistiken är baserat på rörelser på minst 500 meter, vilket är avståndet mellan masterna i mobilnätet. Vad som fått svenskarna, och framförallt norrlänningarna, att röra på sig mer just nu går inte att fastställa.

Om det ökade resandet strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om maxavstånd på två timmar från hemmet går inte att läsa av i statistiken.

Bilden visar senaste statistiken från Telia Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer