Hör resebloggaren Linda Engström om hur hon tänker kring flygandet och klimatet Foto: Linda Engström, resamedvetet.se

Linda från Tväråbäck: Flygresor är mer än bara miljöbov

Uppdaterad
Publicerad

Linda Engström från Tväråbäck älskar att resa och åker utomlands flera gånger per år. Hon hävdar att flyget är en miljöbov – men att resandet har andra vinster, som man får väga mot miljöfrågan.

– Är det viktigare att vi inte har utsläpp från flygen, eller att människor får mötas, se sig om och utbyta perspektiv? frågar hon sig.

Linda Engström bor idag i Sundbyberg utanför Stockholm och har, ända sedan hon började tjäna egna pengar, haft ett enormt intresse av att resa.

– Jag är övertygad om att möten mellan människor på lång sikt är fredsbyggande, även om det låter pretentiöst att en semesterresa kan bidra till fred. Men om människor mellan olika kulturer inte möts uppstår fördomar och konflikter, säger hon.

De senaste åren har Linda bloggat om sitt resande.

Vill få folk att göra medvetna val

I sin blogg undviker hon, som hon själv beskriver det, att ”peka med pekpinnen”. Hon vill hellre få läsarna att reflektera själva kring olika saker.

– Istället för att skriva ”här är det tio bästa restaurangerna” skriver jag om hur man kan tänka kring all inclusive, hur man förhåller sig till djur, vad man visar upp för sina barn och vilka länder man åker till och varför. Målet är att öka folks insikter så att de kan ta ett medvetet beslut om hur de vill leva, förklarar Linda Engström.

Hon önskar att det fanns fler alternativ till flyget.

– Framförallt i Europa, där finns det potential.

Övertygat om att det kommer alternativ

Hon är medveten om att flygresande har en negativ effekt på klimatet – men tror och hoppas att det ska förändras.

–  Jag är helt övertygad om att vi, genom innovationer och teknisk utveckling, kommer att hitta elflyg eller andra sätta att transportera oss snabbt, men just nu är flyget en klimatbov, säger Linda Engström.

Får Linda ångest, ut klimatsynpunkt, när hon flyger?  Lyssna på svaret i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.