”Det finns över hela Västerbotten” – hör om problemen med skrotbilarna. Foto: Berno Jonsson, SVT

Robertsfors och Norsjö tar krafttag för att rensa i skrotbilsträsket

Uppdaterad
Publicerad

I flera kommuner i Västerbotten tas det krafttag för att städa upp i privatpersoners bilkyrkogårdar. Med kartläggningar och hot om böter hoppas kommunerna få ordning.

– I hela Västerbotten finns det problem, säger Martine Westerlund, som är samordnare i Norsjö.

En bilägare i Robetsfors kommun har fått dryga böter för att han inte forslat bort sina 80 skrotbilar från sin gård. Och i Norsjö kommun har man också tagit krafttag för att rensa upp i privatpersoners bilkyrkogårdar. Under fjolåret lyckades man samla in drygt 100 bilar tack vare att det blev gratis att skrota sina bilar.

– Ja, vi måste nog säga att det blev en succé. Vi hade räknat till cirka 200 bilar och vi lyckades samla ihop drygt hälften, säger Martine Westerlund som är samordnare i Norsjö kommun.

Kan återvinnas

Biltillverkarna har ett producentansvar och avsätter pengar till den gemensamma enheten som kallas Bilretur och som är tillverkarnas nätverk för att hantera den uttjänta bilen. Via Bilretur kan man hitta närmaste bildemontering för att lämna bilen till återvinning. I Norsjö var det Stena Recycling som hjälpte till att samla in bilarna. Tidigare har man gjort liknande insatser i både Storuman och Arvidsjaur.

– Kravet är att vitala delar av bilen ska finnas kvar för att vi ska återvinna den och då kan bilägaren få lämna in den kostnadsfritt, säger Jan-Erik Johansson som är filialchef i Piteå.

Kampanj fortsätter

Martine Westerlund hoppas att insamlingen i Norsjö kommun kan fortsätta tills alla bilar som man kartlagt är insamlade.

– När vi hjälpts åt att städa upp i våra kommundelar kan vi alla vara stolta över vår vackra bygd, säger Martine Westerlund.

Se bilder på alla skrotbilarna och hör mer om problemen i länet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.