Foto: SVT/TT

Robot kapar bostadskön – vanliga bostadssökare chanslösa

Publicerad

Privatpersoner har genom ett datorprogram kapat Balticgruppens lägenhetskö och sedan sålt hyreskontrakt till bostadssökande.

Balticgruppens kö fungerar enligt först till kvarn-principen, där den som först anmäler intresse på en ledig lägenhet får kontraktet.

Men nu berättar studenter vid Umeå universitet att det finns privatpersoner som skapat ett datorprogram som är snabbare än en människa och tackar ja till en lägenhet så snart den kommer ut.

Betalar tusentals kronor

Tjänsten förmedlas från mun till mun, till bostadssökande studenter, som när de fått ett förstahandskontrakt fått betala mellan 300 och 2.500 kronor.

– Jag var tvungen att göra det för att ha chans att få en lägenhet. Det känns inte rätt men är man bostadslös så är man, berättar en student som fått ett förstahandskontrakt genom datorprogrammet.

”Det är ett krig”

– Att betala 2.500 kronor, det är inget jag har något problem med och alla har samma möjlighet som jag har. Det är ett krig ute på bostadsmarknaden, säger en annan student till SVT.

– Vi tycker inte att det är okej om det har gått till på det här sättet. Det är vi som hanterar uthyrningen och ingen annan, säger Thomas Johansson som är vd för Balticgruppen fastighet.  

Vill inte förändra systemet

När Balticgruppen fick information om att personer använde sig av datorer för att sälja förstahandskontrakt i deras hyresfastigheter vidtogs åtgärder för att förhindra att den här typen av datorprogram används. Men någon förändring av kösystemet är inte aktuell.

– Vi tycker att vi har ett bra system som ger möjlighet att få en lägenhet på ett annat sätt än att tvingas stå i bostadskö i tio år och framförallt för studenterna som kanske inte vet i förväg på vilken ort de ska studera på, säger Thomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet