Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När ska jag få leva som andra människor?” – se hur Roula Alkhech i Umeå kämpar för att få ett frisörjobb. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Roula i Umeå är utbildad frisör – har sökt över 70 jobb: ”Ge mig en chans”

Publicerad

Roula Alkhech i Umeå drev under många år en hårsalong i Syrien och utbildade sig på nytt när hon kom till Sverige.

Nu söker hon förgäves jobb för att få ihop de 2 000 timmar som behövs för gesällbrevet som bevisar en frisörs yrkesskicklighet.

– Nu har jag noll av 2 000 timmar. När ska jag få arbeta och leva som alla andra människor, undrar hon.

Gapet mellan gruppen utrikesfödda och inrikesfödda har ökat när man ser till långtidsarbetslöshet. Vid slutet av 2021 låg andelen långtidsarbetslösa inrikesfödda på drygt 2 procent, för utrikesfödda runt 9 procent.

Roula Alkhech kom till Sverige från Syrien. Där hade hon en egen salong där men utbildade sig på nytt väl i Sverige. Men att få in en fot på arbetsmarknaden har visat sig vara betydligt svårare än hon trott. Inte ens under frisörutbildningen fick hon praktikplats och när hon nu söker jobb tar det stopp.

”Jag känner mig arg och besviken” – hör henne berätta i klippet ovan.

Så gjorde vi undersökningen

En av de viktigaste faktorerna för en lyckad integration är att komma in på arbetsmarknaden. Att få ett jobb. Vi har därför valt att titta på hur arbetslösheten ser ut när det gäller personer födda utomlands och de som är födda i Sverige.

Det finns många olika mått på arbetslöshet, vilket kan göra det lite förvirrande: inskrivna arbetslösa, öppet arbetslösa, långtidsarbetslösa, för att ta några exempel. Dessutom räknar och presenterar Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen arbetslöshetssiffror på lite olika sätt.

Därför har vi valt att titta på flera olika mått på arbetslöshet för att få en så bred bild som möjligt.

Vi har bland annat valt att titta på den öppna arbetslösheten i olika områden i landet. Dels för totalbefolkningen, dels för personer födda utomlands. I variabeln öppet arbetslösa ingår de som aktivt söker ett arbete och som inte deltar i arbetsmarknadspolitiska program. Statistiken fördelas på SCB:s 3 363 regionala statistikområden (RegSO-områden), vilket gör att man kan se regionala och lokala skillnader detaljerat. Den öppna arbetslösheten som SCB redovisar anges per år och visar alla som någon gång under året varit öppet arbetslös. En viktig sak att ha med sig är att många utlandsfödda som kom till Sverige under flyktingvågen 2015 deltar i arbetsmarknadsprogram och finns således inte med i statistiken om de öppet arbetslösa.

Orsaken till valet av denna variabel var främst för att det var möjligt att få data nerbrutet på den regionala nivån. Nackdelen är att det bara finns data fram till och med 2020.

Med siffrorna som underlag och genom att jämföra längre tidsperioder har vi kunnat analysera arbetslösheten. Med hjälp av de regionalt och lokalt nedbrutna arbetslöshetssiffrorna har vi kunnat identifiera områden med både positiv och negativ utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet