Roy Andersson är förste svensk att vinna det prestigefulla priset Guldlejonet. Foto: TT

Roy Andersson till angrepp mot Boliden

Uppdaterad
Publicerad

I sin nya film går regissören Roy Andersson i en scen till hårt angrepp mot svenska gruvföretaget Boliden.

– Det är en anklagelse, de har burit sig fruktansvärt åt, säger Roy Andersson.

När trumman börjar röra sig rullar företagsnamnet Boliden upp och blir synligt flera gånger.

– Scenen är en metafor för hur man behandlar människor respektlöst. Den utspelar sig i kolonialtid, när den vite mannen plundrade i Afrika men den är också en symbol för vår tid, säger Roy Andersson.

Bolidens avfall i Chile

Varför står det Boliden på tunnan?

– Det är en pik, en anklagelse mot Boliden. När svensk lagstiftning förbjöd att man hade giftigt avfall liggande betalde de ett chilenskt företag för att ta hand om det. Men företaget brydde sig inte om ansvaret och lät det ligga. Dokumentären ”Blybarnen” tar upp det där och visar fruktansvärda scener på hur kvinnor får missfall och föder missbildade barn på grund av det här. Boliden säger ”en affär är en affär” men den hållningen är så fruktansvärd, jag hatar den.

Giftigt avfall

I september förra året stämdes Boliden på 90 miljoner kronor av 707 bybor i regionen Arica i norra Chile. Byborna har enligt stämningsansökan kraftigt förhöjda nivåer av arsenik i kroppen på grund av det giftiga avfallet. Initiativtagare till stämningen är den USA-baserade organisationen Environmental Defender Law Center.

Svensk advokatbyrå i målet är Carat advokatbyrå, där Karin Skugge bekräftar att nästa steg blir en muntlig förberedelse i februari, då det till exempel ska diskuteras om svensk eller chilensk lagstiftning ska gälla.

Marcela Sylvander, kommunikationschef på Boliden, säger till TT att Boliden bestrider hela kravet och menar att företaget inte har handlat vårdslöst i samband med försäljningen av avfallet.

– Vi tycker det är tråkigt att Roy Andersson inte verkar tycka att Boliden har agerat på ett bra sätt. Men han har inte varit i kontakt med oss för att ta del av fakta och vår version av händelseförloppet. Det här är konst och Roy Andersson har ett fritt uttryck. Vi som företag kan inte ha synpunkter på hans sätt att uttrycka sig som konstnär, säger Marcela Sylvander.

Hoppas på gottgörelse

Roy Andersson hoppas att ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” ska bidra till att Boliden ska gottgöra de förgiftade barnen.

– Först tänkte jag att om de gör det ska jag ta bort Boliden från trumman men det bli lite löjligt, gjort är gjort. Och filmen är så pass bra att den kommer att ha ett långt liv. Det blir inte kul för Boliden, men det förtjänar de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet