Landstingsrådet Peter Olofsson (S). Foto: SVT, arkiv.

S, V och MP fortsätter när landstinget blir region

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att fortsätta samarbeta i den nya regionen.
Landstinget har de senaste fyra åren styrts av S, V och MP, och samma partier fortsätter de kommande fyra åren när landstinget övergår till att bli en region.

Partierna pekar ut ekonomin som den fortsatt stora utmaningen kommande mandatperiod.

– Vi har ju samarbetat under den gångna mandatperioden och det har fungerat bra, men vi har inte pratat konkret om vad mer vi ska göra, säger landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Olofsson säger att det inte var aktuellt att samarbeta med några andra partier.

– Nej, vi har inte varit i kontakt med andra. Det har fungerat bra och på det här sättet får vi också en stabil majoritet.

Oppositionen inte överraskad

Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) är inte överraskad av beskedet om majoritetssamarbetet, men efterlyser nu tydlighet om hur de styrande partierna ska ta itu med till exempel ekonomi och vårdköer.

-  Det blir intressant att se vad de har för strategi för att möta sjukvårdens kommande utmaningar, säger Sandström.

Socialdemokraterna kommer att ha ordförandeposten i de stora nämnderna Regionstyrelsen, Hälso- och sjukvårdsnämnden, samt Nämnden för regional utveckling och Peter Olofsson (S) blir regionråd och regionstyrelsen ordförande.

Övriga regionråd från majoriteten blir LiseLotte Olsson (V), Emma Lindqvist (MP), Anna-Lena Danielsson (S) samt Erik Bergkvist (S).

Enligt vad SVT erfar är allianspartierna överens om att Moderaterna kommer att få tillsätta oppositionens post som regionråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet