Att spela kort kan vara ett socialt sätt att fördriva tid när man mediefastar Foto: SVT

Fem dagar utan medier – så funkade mediefastan

Publicerad

I fem dagar har elever i Estetik och mediaklassen på Midgårdsgymnasiet i Umeå mediefastat. Inga sociala medier, inga dataspel, ingen tv, film eller bio och inga tidningar. SMS och ringa är ok, och Google till skolarbetet.

Målet är att minska sitt mediebruk med 50 procent. Hamnar man över 50 procent får man som straff att bjuda varje gruppmedlem på en chokladboll.

– Jag var skeptisk i början men ändå litet intresserad. Jag tänkte att det kommer att bli tufft men det har inte varit så svårt att hålla sig borta faktiskt. Men ibland åker mobilen upp utan att man själv märker det och det är först när jag upptäcker att jag sitter och scrollar på Instagram som jag kommer på att, vissta ja! säger Sebastian Gamboa Garcon.

Många elever entusiastiska

Bild och medieläraren Cecilia Holm berättar att hon var litet nervös när hon skulle presentera idén men att hon blev överraskad av elevernas entusiasm.

– Många tycker att det är en rolig utmaning och det finns också på dagordningen för många elever. Flera har gjort skolarbeten om kroppsaktivism och kroppspositivism. Jag har faktiskt aldrig varit med om en grupp som är så positiv, säger Cecilia Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer