Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör eleverna om att klara en vecka utan digitala plattformar Foto: Simon Engstrand, SVT

Elever i Umeå tar paus från det digitala livet

Uppdaterad
Publicerad
Elever på Midgårdsskolan i Umeå förbjuder sig själva från bland annat sociala medier. Syftet är att bli medveten om sina medievanor och hur algoritmer och filterbubblor kan påverka på både individ- och samhällsnivå.
– Man är så beroende nu för tiden och har alltid telefonen med sig, så det känns ganska skönt att ta en paus, säger Jenny Viklund.

”Mediefasta” kallas experimentet som i korthet går ut på att stänga sig ute från några av de vanligaste internettjänsterna. Netflix, Facebook och Instagram är bara några av de plattformar som eleverna nu håller sig undan.

– Man ska bli medveten om sina medievanor, men också hur vårt rörelsemönster på sociala medier påverkas av algoritmer och hur vi påverkas av att leva i de här filterbubblorna, både på invidid- och samhällsnivå, säger Cecilia Holm, lärare på Midgårdsskolan.

Är utan digitala plattformar i en vecka

Så från och med måndagsmorgonen och en vecka framåt är vardagen annorlunda för eleverna.

– I morse satt jag och spelade patiens en timme och nu ska jag hem och vet inte vad jag ska göra. Kanske spela lite mer, säger eleven Saga Gustafsson.

Hör mer i klippet om hur eleverna ska få tiden att gå utan att kunna gå till sina digitala plattformar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer