Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sorsele hissar flaggan utan publik Foto: Henrik Montgomery/TT Mikael Asmundsson/SVT

Så blir nationaldagen i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronaviruset blir det en annorlunda nationaldag i år.

Ingen av länets kommuner kommer att ha ett traditionsenligt firande i år. I Sorsele kommer man, bland annat att hissa flaggan, men utan publik.  I Sorsele brukar man vanligtvis fira nationaldagen på Holmen, men eftersom det brukar komma upp till 60 personer till firandet väljer man nu att tänka om.

I Dorotea kommer kommunen att lägga ut ett tal av kommunalråd Nicke Grahn och det avslöjas också vem som fått årets kutlurstipendium.

– Vi har inga konstaterade fall här och en åldrande befolkning och det vore ju ett elände om vi gjorde någonting som inte var bra för befolkningen, säger Nicke Grahn (L) kommunalråd. Runt 150 personer brukar komma till firandet i Dorotea och enligt Nicke Grahn motsvarar det ett fullsatt Gammliavallen i Umeå.

I klippet kan du höra Sorseles fritids- och kulturchef Pär Röckner berätta om hur nationaldagsfirandet kommer gå till i Sorsele.

Så blir nationaldagsfirandet i din kommun

Visa

Bjurholm
Nationaldagsfirandet ställs in i år. Nya medborgare kommer att välkomnas personligen istället för i grupp som i vanliga fall.

Dorotea
Nationaldagsfirandet kommer att ske i digitalform på kommunens hemsida och i deras sociala kanaler. Kommunalrådet Nicke Grahn håller tal och vinnaren av årets kulturstipendium tillkännages.

Lycksele
Det blir inget nationaldagsfirande på Gammplatsen. Det kommer inte heller bli någon ceremoni där kommunen hälsar nya medborgare välkomna. Kommunen kommer att skicka hem diplomen till berörda personer.

Malå
Nationaldagsfirandet ställs in. Barn som fötts under 2019 kommer uppmärksammas med brev och gåva från kommunen. Nya medborgare får diplom hemskickade. Några av dem har blivit intervjuade. Dessa intervjuer har sammanställts och kommer att presenteras rullande på kommunens facebook-sida.

Nordmaling
Firandet är inställt i år. Ceremonin att välkomna nya medborgare och tillkännagivandet av årets Nordmalingsbo skjuts fram till någon gång under hösten.

Norsjö
Nationaldagsfirandet kommer att ske i digital form via programmet ”Världens bästa vardagsrum”. Det blir dansuppvisning, utdelning av priset ”Årets by” och så kommer nationalsången att sjungas. Programmet kommer bland annat att finnas på kommunens

Robertsfors
Det blir inget officiellt firande i år.  som det ser ut i skrivande stund kommer det inte heller bli något digitalt firande. Kommunen har skickat ut diplom till nya medborgare i kommunen.

Skellefteå
Det blir inget firande i år i Skellefteå. Nya medborgare kommer att uppvaktas vid ett senare tillfälle.

Sorsele
Se i klippet hur nationaldagsfirandet kommer att gå till.

Storuman
Det blir ett digitalt firande både för Storuman och Tärnaby. Kulturakademien kommer lägga ut ett program på deras youtubekanal under lördagen. Programmet innehåller bland annat ett förinspelat tal av kommunfullmäktiges ordförande Patrik Persson. Storuman kommun kommer dela det digitala programmet på sina sociala plattformar.

Umeå
Digitalt firande från Väven.

Vindeln
Vindelns kommun skriver på sin hemsida att det inte blir något nationaldagsfirande i Kommunalhusparken i år. Istället kommer ett nationaldagstal att publiceras på kommunens hemsida och i sociala medier. Även ceremonin att hälsa nya medborgare välkomna ställs in. De kommer istället att få sina presentkort hemskickade.

Vilhelmina
Det blir inget traditionellt firande i år. Kommunen kommer att lägga ut ett förinspelat tal med kommunfullmäktiges ordförande Marita Stinnerbom (C) på hemsidan. Nya medborgare kommer att välkomnas personligen istället för i grupp som i vanliga fall.

Vännäs
I år kan du från och med nationaldagen och en vecka gå en tipspromenad runt centrala Vännäs. Fram till och med fredag den femte juni pågår en teckningstävling för barn där man får rita vad man tycker är bäst med Vännäs. De bidrag som kommer in sätts upp i bibliotekets fönster. Priser kommer att lottas ut.

Åsele
Kommunen skriver på sin hemsidia att nationaldagsfirandet ställs in på grund av covid-19. De som blivit svenska medborgare och barn som fötts sedan i fjol kommer bli uppmärksammade var och en.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer