Hör Alf om när sågen lade ned i Vilhelmina – och vad som hände sen Foto: SVT

Så drabbades Vilhelmina när sågverket försvann

Publicerad

Vilhelmina är en av flera orter i Västerbotten som drabbats av kännbara storvarsel. Varslet vid SCA:s såg i Vilhelmina kom år 2012 och innebar att över 50 personer miste jobbet. Det blev kännbart för hela samhället eftersom sågen var ortens största privata arbetsgivare.

Åke Nilsson var kommunalråd i Vilhelmina på den tiden, idag jobbar han på Arbetsförmedlingen. Han minns året då kommunen fick kraftsamla. Först undersökte kommunen möjligheterna att något annat företag kunde ta över sågen, men så blev inte fallet.

– Det blev förstås ringar ut på hela samhället, konstaterar Åke Nilsson. ​

Nedläggningen av sågen påverkade också andra företag, som handeln i Vilhelmina.

– För oss blev det direkt kännbart. Gubbarna brukade komma in och köpa något nästan varje dag. Nu lägger de sina pengar i andra kommuner, så det har blivit kännbart för Vilhelmina på många andra sätt än bara på själva sågen, säger Stefan Kvist, mackägare i Vilhelmina​.

Lokalerna blev miljöstation

När över sex år har gått sedan arbetsplatsen stängdes har nya verksamheter tagit vid på området. Under plåttaken som förut skyddade trävirket från väder och vind har kommunen inrättat en miljöstation.​

– Jag minns hur mycket tankar det var där i början när man blev arbetslös, berättar Alf Borgström som började arbeta vid sågen på 1980-talet. ​

Idag är han tillbaka på samma ställe, nu anställd av kommunen vid miljöstationen.​ Enligt Alf Borgström har många av kollegorna tvingats flytta eller veckopendlar till andra jobb länge bort.

I klippet ovan hör du Alf berätta om när han fick beskedet att sågen skulle läggas ner – och vad som hände sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.