Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det gäller att informera” – hör lärarna om satsningen Foto: Ida Thellenberg / SVT.

Så får du koll på barnens liv på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör man om någon inte är snäll på nätet? Den frågan har Linblommans skola i Röbäck i Umeå jobbat med under en skolvecka.

– Vi vill ge dem verktyg att hantera jobbiga situationer, säger läraren Johan Karlsson.

Elever från förskoleklass upp till årskurs sex har under en vecka jobbat med projektet Nätsnäll.

– Vi vet att även små barn använder telefoner, tittar på klipp eller spelar, och då är det viktigt att tidigt lära dem vad de ska göra om någon skriver något dumt, säger Sara Mannberg, lärare i förskoleklass på Linblommans skola i Röbäck.

Under veckan har skolan informerat så fort saker sprids på nätet, pratat om vad smileys och ikoner betyder samt lyft olika exempel och pratat om hur situationer kan lösas.

Viktigt att prata

För en tid sedan spreds en film där några barn misshandlade ett annat barn i Umeå och nyligen cirkulerade en självmordsvideo på appen Tiktok. Johan Karlsson säger att många äldre elever sett klippen.

– Inte eleverna i årskurs sex men med de äldre har filmerna kommit upp och man märker att barnen verkligen vill prata om klippen, så det är superviktigt att vi pratar så att eleverna vågar berätta när de upptäcker sådana här filmer.

Hör lärarnas tips i klippet – så pratar du med barnen om deras liv på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer