Foto: SVT/Josefine Holgersson

Covidstudie görs i Umeå – 340 personer följs av forskare

Uppdaterad
Publicerad

Just nu genomförs en studie vid Norrlands universitetssjukhus på 340 personer som varit sjuka i covid-19.

I studien följer man personerna under ett helt år och de får göra ett antal olika undersökningar. Resultaten följs sedan upp.

Syftet är att lära sig mer om sjukdomsförloppet, varför sjukdomen slår så hårt mot vissa individer samt kartlägga immunitet. Studien är ett samarbete mellan forskare inom infektion, virologi, lungmedicin, pediatrik och molekylärbiologi.

– Av naturliga skäl finns det extremt lite data från människor med covid-19-infektion. Ju mer vi vet om mötet mellan virus och patient desto bättre kan vi förutse rätt behandling och läkemedel, säger Alicia Edin, ST-läkare och en av forskarna i studien, i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Västerbotten

Totalt ingår 340 personer i studien vid Kliniskt forskarcentrum i Umeå vid Norrlands universitetssjukhus. Förutom att mäta lungkapacitet, blodtryck och syresättning i blodet får testgruppen även göra knäböj för att kolla orken.

Genom att på hel och halvår jämföra olika mätresultat som tagits ännu mer noga i början bygger man en mängd uppgifter.

I videon får du se en av undersökningarna som personerna som ingår i studien får göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet