– Det sämsta är om det fortsätter att regna så sanden blir överfrusen och sedan blir det lika halkigt igen, säger Lars Pettersson, verksamhetschef för Gator och parker i Skellefteå. Foto: TT

Så förbereder sig kommunerna inför halkan

Uppdaterad
Publicerad

På gatukontor runt om i länet förbereder man sig nu inför den väntade blixthalkan. Vissa vägar kommer att prioriteras – andra riskerar att bli riktigt halkiga.

SMHI har utfärdat en klass två varning inför onsdagen. Det är svårt att förutspå exakt hur vädret kommer att bli och att sanda i förväg hjälper inte.

– Det enda vi kan göra är att försöka hålla så bra koll på vädret som möjligt. Det kan komma blötsnö och om vi börjar sanda för tidigt så snöar det ju över. Sedan kan det komma regn och blixthalka. Vi vet inte riktigt hur det blir så det är svårt att ta höjd för någonting då, säger Lars Pettersson, verksamhetschef för Gator och parker i Skellefteå.

”Ni är ju värdelösa”

När halkan kommer riskerar det att bli halt överallt, samtidigt. Kommunen kommer först och främst att prioritera de mest trafikerade vägarna, farliga backar och gång- och cykelvägar. Villaområden och mindre trafikerade vägar kommer troligtvis att tvingas vänta.

– Det sämsta är om det fortsätter att regna så sanden blir överfrusen och sedan blir det lika halkigt igen. Det är det mest otacksamma. Allmänheten upplever då att: ”Men ni har ju inte varit här och sandat. Ni är ju värdelösa”. Där finns en del av de problem vi kan åka på, säger Lars Pettersson.

Vänta med julklappsinköpen

I Vindelns kommun hoppas man att de som kan väljer att hålla sig borta från vägarna om det blir riktigt halt.

– Vi är beredda att åka ut och sanda med de resurser vi har om det blir halkigt. Vi kommer att göra så gott vi kan, säger Carola Eriksson, gatuchef i Vindeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer