Skärpt eldningsförbud i hela länet – så gör du om någon bryter mot förbudet. Foto: TT

Så agerar du om någon bryter mot förbudet

Uppdaterad
Publicerad

Skärpt eldningsförbud råder i hela Västerbotten från och med fredag. Nu går polisen ut med riktlinjer kring hur en ska agera om någon bryter mot förbudet.

Från och med fredag införs ett skärpt eldningsförbud i hela Västerbotten. Det innebär att all form av grillning är förbjuden – även den på egen tomt.

– Ser du någon som bryter mot ett eldningsförbud bör du i första hand informera personen om att det råder eldningsförbud. Om någon ändå fortsätter kan du ringa polisen på 114 14, säger Per Engström på Nationella operativa avdelningen (Noa) till Polisens hemsida.

”Ring rätt nummer”

Det gäller även att ringa rätt nummer, trots att ett eldningsförbud ska tas på största allvar är det inte alltid säkert att det är ett akutläge.

”Om personer bryter mot eldningsförbud trots att de blivit upplysta om förbudet kan du ringa polisen på 114 14. Om situationen är akut ska du dock alltid ringa 112. Är du orolig eller har frågor om bränderna kan du ringa informationsnumret 113 13”, skriver Polisen på sin hemsida.

Det skärpta eldningsförbudet i Västerbotten ska gälla tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.