Tobias Vintheimer på Länsstyrelsen. Foto: TT/SVT

Totalt grillstopp – eldningsförbudet skärps i länet

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har gjort att brandriskerna runt om i landet är extremt höga – MSB uppmanar kommuner och Länsstyrelser att skärpa eldningsförbuden. Nu väljer Länsstyrelsen i Västerbotten att följa uppmaningen och utfärdar totalt grillstopp.

Den extrema brandrisken gör att myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) uppmanar kommuner och länsstyrelser att skärpa kraven för eldningsförbuden som råder i landet. Det rådande förbudet gäller även i hela Västerbottens län.

MSB vädjar om att förbudet nu även ska gälla grillplatser och all form av grillning på egna tomter också.

Rekordvärme 2018

Ett möte skulle ha hållits redan onsdag eftermiddag för att ta beslut om skärpningen. Men på grund av den höga arbetsbelastningen för räddningstjänst lyckades man inte samla alla kommuner och mötet sköts upp.

Omtag under torsdagen

Under torsdagen blev det ett omtag och mötet gick till sist att genomföra. Där beslutade Länsstyrelsen i Västerbotten att följa MSB:s uppmaning och man skärper nu eldningsförbudet.

– Man vill verkligen stämma i bäcken och se till så att vi inte får ytterligare situationer som blir väldigt resurskrävande för räddningstjänsterna, säger Tobias Vintheimer, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Län trotsar uppmaningen

Flera andra län i landet valde att följa uppmaningen från MSB. Men i Norrbotten och Jämtland valde länsstyrelserna att trotsa uppmaningen och tillåter även fortsättningsvis bland annat grillning på egen tomt.

Förbudet gäller tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet