Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Kraftig ökning av drickande under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har nästan varannan person i åldern 35-54 druckit alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare, visar en undersökning gjord av Sifo.
– Många lägger till sig med vanor som är svåra att hantera efter semestern, sen kan man ju fråga sig varför man känner att man behöver dricka mer under semestern just, säger Karin Hagman, vd vid IQ.

Varje sommar går försäljningen på alkohol upp då fler är lediga och i större utsträckning umgås med varandra. Denna sommar uppger Systembolaget att försäljningen gått upp ytterligare 10 procent än den vanliga ökningen som sker.

– Det beror på den ovanligt varma sommaren, vår försäljning har främst ökat i vin, öl och alkoholfria drycker, säger Lennart Agén, presschef för Systembolaget.

Snabbt sätt att varva ned

Karin Hagman tror att den höga alkoholkonsumtionen kan tyda på att man snabbt vill stressa av under semestern, något som hon tror kan ha en relation med arbetslivet.

– Den kategorin av personer som drack mest är ofta mitt i yrkeslivet. Det kan då visa på att man som yrkesverksam, snabbt vill ta hand om sin stress och varva ned med alkohol, säger Karin Hagman.

Reflektera över alkoholvanor

I Sverige dricker 9 av 10 alkohol och under åren har alkohol blivit vanligt i allt fler sammanhang och allt fler dagar i vecka, enligt uppgifter från IQ.

Är det oroande att man dricker fler än fyra gånger i veckan under sommaren?

–  Om man dricker till vardags är man i högre risk att skapa ett beroende, eftersom man triggar igång ett belöningssystem som kan vara svårt hantera. Sedan är det även oroande ur ett mänskligt perspektiv just kopplingen mellan alkoholens samband med stress och njutning, menar Karin Hagman.

Medför risker

IQ har noterat att fler tar kontakt med beroendemottagningar efter ledigheter vid jul och sommar. Men på Umeå alkohol och drogmottagning menar man att man har ett jämnt flöde av kontakter under året.

– Det finns ingen ökning med kontakter för oss här efter semestern, men man kan ju se att folk dricker när de blir lediga och alkohol medför ju risker både psykiskt, fysiskt och socialt, säger Gabriella Sjöström Green, samordnare på Umeå alkohol- och drogmottagning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer