Så ser eldningsförbudet ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten beslutade under måndagen att häva det totala eldningsförbud från och med den 31 juli. Men bland länskommunerna är det fortsatt begränsat kring hur mycket folk faktiskt får elda.

Det råder nu åter olika eldningsförbud i olika kommuner i länet men räddningstjänsterna i länet uppmanar fortfarande folk att vidta försiktighet vid eldning utomhus, särskilt när det är särskilt torrt. Sprider sig eld bortom kontroll så är det fortfarande den som eldat som bär ansvaret. Viktigt är även att ha släckutrustning på plats för att snabbt kunna släcka en eventuell brand.

Vedgrillning fortsatt förbjudet

I Sorsele, Lycksele, Malå och Storumans kommuner får inte eldning utomhus med ris, ved eller pellets förekomma då dessa ofta avger gnistor som kan flyga långt. Andra brännbara vätskor än sprit får heller inte förekomma och ej heller eldning av fjolårsgräs eller liknande. Dessutom är det fortsatt förbud mot matlagning i eldgropar, rökar, vanliga lägereldar, nyingeldar och liknande.

Vad som däremot blir tillåtet när totalförbudet hävs är eldning och matlagning i utegrillar som står på obrännbart underlag eller har minst 50 cm höga ben. Det kommer även vara tillåtet att värma upp badtunnor med godkända bränslen, och använda campingkök som står på obrännbart underlag. Eldplatser som i förväg iordningsställts med cementering får användas och det enda godkända bränslet för eldning utomhus är gasol, sprit, grillkol och briketter.

Striktast i Umeåregionen

Hårdast förbud gäller i Umeåregionen (Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln, Vännäs, Umeå). Där går man tillbaka till det skärpta eldningsförbudet som gällde innan det totala eldningsförbudet trädde i kraft. Det innebär att det är fortsatt förbjudet att elda utomhus överhuvudtaget, inklusive vid iordningsställda grillplatser och portabla sprit-och gasolkök, samt engångsgrillar och annan utrustning som har direkt markkontakt. Det är nu dock åter tillåtet att elda på egen tomt med grillkol eller briketter.

Under kvällen meddelade även Skellefteå kommun att eldningsförbud fortsatt gäller. Eldning kommer endast vara tillåtet på egen tomt eller iordningsställda grillplatser där risk för brandspridning är liten.

Liknande gäller för Dorotea, Norsjö, Vilhelmina, och Åsele kommuner som går tillbaka till det förbud som gällde innan totalförbudet. Det innebär att det endast är tillåtet att grilla på den egna tomten i en kol-, gasol- eller el-grill som är stående på ben samt är uppställd på hårdgjord yta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.