Foto: Umeå kommun

Så ska Umeå se ut i framtiden

Publicerad

Nu är det snart klart hur centrala Umeå ska kunna bebyggas i framtiden. Det gamla bangårdsområdet ser ut att göras om först när centrum ska förtätas.

Det växande Umeå behöver fler bostäder och kommunen har tagit fram ett stadsutvecklingsprogram, för att visa på möjliga förändringar de kommande åren. Det handlar om mer stadsmiljö innanför den kommande ringleden, som väntas vara klar 2021.

– Det möjliggör att vi kan bygga om de gamla europavägarna som går genom Umeå tätort, alltså E4 och E12. Vi vill bygga om dem till stadsgator och det möjliggör att vi kan förtäta med nya stadskvarter, säger Thomas Lundgren, samhällsplanerare och projektledare för stadsutvecklingsprogrammet.

Mindre biltrafik

Förslaget har varit ute på samråd och nu ska alla synpunkter sammanställas innan fullmäktige tar beslut i frågan, vilket troligtvis blir innan årsskiftet. Men även om vissa detaljer kan komma att ändras, så är huvuddragen mer stadsbebyggelse och mindre biltrafik innanför ringleden. Se hela förslaget här.

– Det tror vi ger en mer attraktiv stad, med mer grönska och utrymme för buss, gång och cykel. Men det handlar också om luftkvaliteten i centrum, som vi vet är dålig, säger Thomas Lundgren.

Bangården först ut

Lundgren är tydlig med att innehållet i programmet är riktlinjer och möjligheter, och inga fastställda byggbeslut. Men det är ändå tydligt var det är störst möjligheter till förändring.

Längst gamla E4 ser man stora möjligheter både på Teg och på Haga/Sandbacka. Men först ut ligger nog den del av E12 som löper parallellt med gamla bangårdsområdet. Där äger kommunen marken, vilket gör att nuvarande väg och intilliggande grönområde kan börja bebyggas redan inom några år.

– Det förutsätter att man flyttar gamla Vännäsvägen närmare järnvägen, men det är ett väldigt bra område att förtäta staden i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.