Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bygg ut laddinfrastrukturen och öka andelen lokalproducenter är några av sakerna som Anders Ågren (M), kommunalråd, vill se som prioriterade åtgärder för att nå målen. Hör vad de andra åtgärderna han vill prioritera är här. Foto: SVT

Bred kritik mot åtgärdsprogrammet: ”Vi kommer inte klara att vara klimatneutrala 2025”

Uppdaterad
Publicerad

Förslagen på åtgärder för att nå Umeå kommuns miljömål kritiseras från flera håll.

Flera remissinstanser pekar också på att kommunen får svårt att nå miljömålen till 2025.

– Vi kommer inte klara att vara klimatneutrala i koncernen till 2025, säger Anders Ågren, moderat kommunalråd.

Åtgärdsprogrammet för hur Umeå kommun ska nå sina miljömål  har nyligen varit ute på remiss och kritiken mot åtgärderna är många. De kommunala bolagen uppger att de får svårt att klara målet till 2025 och är kritiska till att de ingår i åtgärdsprogrammet.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden skriver att de inte tror att det går att nå målet att drivmedlen ska vara fossilfria år 2030. Och enligt Umeå universitetet finns ingen strategi för att minska flygandet trots att flyg är den största källan till utsläpp i Umeå.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Partierna oense

Även bland partierna går åsikterna i sär. Medan Miljöpartiet tycker att åtgärderna är för svaga och bör skärpas anser Sverigedemokraterna att vissa åtgärder mot transporternas utsläpp snarare är kontraproduktiva. Moderaterna vill se färre men skarpare åtgärder som gör nytta:

– Problemet är att det listas en mängd åtgärder stort som smått samtidigt som det är svårt att få grepp om kostnaderna och vilken effekt varje åtgärd har, säger Anders Ågren.

”Miljömålen borde revideras”

Moderaterna är även kritiska till att åtgärdsprogrammet kommer först nu – två år efter att miljömålen klubbades i fullmäktige.

– Man borde ju ha tagit åtgärdsprogrammet samtidigt för de hänger ju ihop, det blir tydligt nu att flera av målen måste revideras, Umeå kommun kommer inte att klara av att vara klimatneutrala i koncernen 2025.

En av utmaningarna är utsläppen från Umeå energi där föreslår Socialdemokraterna att man måste bli bättre på att fasa ut det fossila innehållet i avfallet, samt titta på nya tekniker för att minska utsläppen.

Hör Anders Ågren, moderat kommunalråd om vilka åtgärder de vill prioritera för att minska utsläppen. 

Fakta: Så tycker övriga partier om åtgärderna för att nå miljömålen

Centerpartiet:

Hur ser ert parti på åtgärdsprogrammet för Umeå kommuns miljömål 2022-2025? 

– Vi tycker det är bra att åtgärdsprogrammet är ute på en bred remiss och vi ser fram emot att få ta del av det reviderade remissförslaget som bör komma om några veckor. Dock så ser vi ju nu att det blir vissa problem när man lägger upp arbetet på detta sätt. Det hade nog varit bättre om åtgärdsprogrammet ingått som en del av beslutet om miljömålen 2020 nu blir det kanske lite ”jästen efter degen” med vissa saker.

Vilken åtgärd för klimatet är viktigast att kommunen hanterar de kommande tre åren?

– Tre år är en väldigt kort tidsperiod, så viktigaste åtgärden att minska utsläppen av fossil CO2, förhoppningsvis mot nollutsläpp, men om inte det går mot biologisk CO2. Exempelvis genom att växla bort bensin och diesel inom transportsektorn, minska förbränningen av fossila plast och oljeprodukter och minimera transportbehovet i kommunens egna verksamheter.

Mattias Larsson, distriktsordförande.

Sverigedemokraterna:

Hur ser ert parti på åtgärdsprogrammet för Umeå kommuns miljömål 2022-2025?

– Som många policydokument och program är mycket intetsägande och självklart. Vi ser det som problematiskt att målsättningarna inte egentligen är möjliga att nå. Åtgärderna är ofta kostsamma med liten faktisk nytta, ibland rent kontraproduktiva. Kommunen lägger omfattande medel på administration och beräkningar som inte egentligen leder till något miljönytta. Att göra det svårare för biltrafiken tror vi inte är en smart lösning, tvärt om. Att bilar måste stå på tomgång eller köra omvägar leder inte till bättre miljö, kommunen är stor och ofta har man inget alternativ.

Vilken åtgärd för klimatet är viktigast att kommunen hanterar de kommande tre åren ?

– Att prioritera närproducerat. Det gäller både mat men även saker som byggmaterial. Det finns begränsningar med lagstiftning men vi ska göra det vi kan och minimera faktorer som påverkar negativt till exempel i upphandling.

Lars Forsgren

Miljöpartiet

Hur ser ert parti på åtgärdsprogrammet för Umeå kommuns miljömål 2022-2025?

– Åtgärdsprogrammet måste vässas rejält för att kunna leva upp till de mål som vi antagit i fullmäktige. Det utkast som gick ut på remiss är långt ifrån tillräckligt, det behövs mycket handlingskraftigare klimatåtgärder från hela kommunkoncernen.

Vilken åtgärd för klimatet är viktigast att kommunen hanterar de kommande tre åren ?

– För kommunkoncernen är vår fjärrvärme den i särklass största utsläppskällan. Här måste vi satsa på bio CCS för att ta hand om utsläppen.

För kommunen i stort står transporterna för en betydande del av våra utsläpp. Dessa måste minskas, dels genom att vi satsar på hållbara färdsätt och begränsar biltrafiken i Umeå, dels genom att vi bygger ut laddinfrastruktur och alternativa tankmöjligheter, exempelvis vätgas och biogas.

Nils Seye Larsen, gruppledare

Liberalerna

Hur ser ert parti på åtgärdsprogrammet för Umeå kommuns miljömål 2022-2022?

– Liberalerna anser att det behövs klart större konkretisering av de åtgärder som ger störst klimateffekt och föranka dessa hos medborgarna.

Vilken åtgärd för klimatet är viktigast att kommunen hanterar de kommande tre åren ?

Dåva och Obbola SCA, jobba hårt med och skapa förutsättningar för att minska koldioxidutsläppen.

Meta Tunell, valledare

Arbetarpartiet

Hur ser ert parti på åtgärdsprogrammet för Umeå kommuns miljömål 2022-2022?

– Vi kritiserade kommunledningen för att kommunen antog ett antal miljömål i februari 2020 utan att samtidigt anta ett åtgärdsprogram. Det åtgärdsprogram som nu presenterats är dels oöverskådligt då det innehåller över 200 olika åtgärdspunkter. Ett 50-tal av dessa består av saker som ska ”utredas” och ett 70-tal återkommer flera gånger. Men bland alla dessa åtgärder finns inte samordning av varutransporterna med – trots att denna åtgärd utgör en av de mest effektiva metoderna för kommunen att minska utsläppen av både koldioxid och hälsofarliga luftföroreningar som kvävedioxid.

Vilken åtgärd för klimatet är viktigast att kommunen hanterar de kommande tre åren ?

– Samordning av varutransporterna i centrala Umeå. En studie 2018 visade att samordningen minskat utsläppen av koldioxid och hälsofarliga luftföroreningar från dessa transporter med hela 70 procent i de åtta kommunerna.

Samordnad varudistribution fanns med redan i kommunens åtgärdsprogram för renare luft som antogs i augusti 2007. Åtgärden uppgavs kosta ca 5 miljoner kr och skulle få bort mellan 300-350 lastbilar från centrala Umeå dagligen. Detta var mer effektivt än Östra länken (Kolbäcksvägen som E4) för 500 miljoner – som enbart förflyttade ett liknande antal lastbilar från centrala Umeå till Kolbäcksleden.

Davis Kaza, gruppledare

Vänsterpartiet

Hur ser ert parti på åtgärdsprogrammet för Umeå kommuns miljömål 2022-2022?

Tyvärr ser vi att de föreslagna åtgärderna inte ger en tillräcklig effekt, och det innebär att vi inte kommer att nå Umeå kommuns klimatmål eller målen i Parisavtalet. Det finns mycket att göra, men de stora förändringarna ska inte vara på den enskilde. Klimatsatsningar måste gå i takt med en politik för ökad rättvisa eftersom det hänger ihop. Det är politikens ansvar att se till att det alltid är enklast, billigast och bäst att välja det klimatvänliga alternativet.

Vilken åtgärd för klimatet är viktigast att kommunen hanterar de kommande tre åren ?

Umeå kommun behöver göra klimatberäkningar och följa en konkret koldioxidbudget i alla beslut som fattas. Transportsektorn är en av de största utsläppskällorna och där behövs det kraftiga åtgärder. Kommunen behöver vidta åtgärder för att minska människors bil- och flygresande. Det behövs satsas på billigt och hållbart kollektivt resande som funkar i människors livspussel.

Andreas Sellstedt

Svaren från partierna har kortats. Kristdemokraterna har inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet