Samebyar föreslås få makten över älgjakten – oro bland jägare i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Rennäringskommittén som ska jobba fram en ny renskötsellag diskuterar nu om samebyarna ska få ensam bestämmanderätt också över älgjakten. Det oroar jägare utanför samebyarna längs fjällkedjan.

– I värsta scenariot kan det bli så att stora delar av befolkningen mister sin älgjakt, säger Magnus Bidner som är Jägareförbundet ordförande i Sorsele.

Efter Girjasdomen i Högsta domstolen fick Girjas sameby rätt att bestämma över småviltjakten inom sitt område. Och i arbetet kring att få fram en ny renskötsellag diskuteras om inte det ska gälla alla samebyar och att det även ska omfatta älgjakten.

Det är uppgifter som läckt ut från rennäringskommitténs arbete och som tidningen Svensk Jakt rapporterar om.

– Det här är något som fler och fler börjar bli oroliga över, säger Magnus Bidner.

Samernas riksförbund: Skapar onödig polarisering

Svenska Samernas Riksförbund tycker det är olyckligt att uppgifterna som bara är ett diskussionsunderlag har läckt ut.

– Det här skapar en onödig polarisering speciellt i Norrbotten och Västerbotten där älgjakten är en stor fråga, säger Matti Blind Berg som är förbundsordförande för SSR.

Se mer i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.