renar Foto: TT

Samekonflikt blossar upp igen

Uppdaterad
Publicerad

En ansökan om stämning från Vapstens Lappby har lämnats in till tingsrätten i Lycksele. Vapstens Lappby anser sig ha mer rätt till renskötsel i området än Vapstens Sameby som enligt myndigheterna haft laglig rätt sedan 1975 att bedriva renskötsel på området.

Det är en mångårig konflikt mellan Vapstens sameby och Vapstens Lappby som nu utmynnat i en stämning mot den Vapstens Sameby som bedriver renskötsel på området nu. Vapstens Lappby anser sig ha rätt till området eftersom att deras förfäder har verkat i området långt före Vapstens sameby började verka i området.

– Vi ser självklart inte framemot att gå emot andra samer, men det känns som det enda sättet att få tillbaka våra rättigheter. Vi kan bevisa att våra förfäder har verkat i Vapstensområdet så långt man kan följa släktforskningen, säger Torkel Stångberg som är medlem i Vapstens Lappby.

SVT Nyheter Västerbotten har pratat med Vapsten samebys Ole Henrik Omma som inte vill kommentera stämningen. Men Torkel Stångberg hoppas på att civilrätten ska lösa konflikten.

– Vi gör detta för att våra barn ska få möjligheten att förvärva ett arv från våra förfäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet