Håkan Nilsson på fackförbundet kommunal tror att det kan vara hög tid att se över heltidsmåttet. Foto: SVT Arkiv.

”Samhället utvecklas men inte arbetstiderna”

Publicerad

Hur många timmar som är en heltid har historiskt sett förändrats till det mindre. Men eftersom heltidsmåttet stått still sedan 70-talet kan det vara hög tid att se över det igen, menar Håkan Nilsson, som är ordförande för Kommunal i Västerbotten.

– Samhället utvecklas, men inte arbetstiderna, säger han.

En stor del av medlemmarna som hör av sig till facket klagar på hög arbetsbelastning. Sex timmars arbetsdag har testats på ett par arbetsplatser i länet – något som enligt Håkan Nilsson kan vara både bra och dåligt.

– Det är en väldigt knepig fråga, om sex timmars arbetsdag. För att det ska funka behövs mindre arbetsinnehåll också, inte bara att man minskar arbetstiden, säger han.

Kan göra arbetsgivaren mer attraktiv

Tycker du fler arbetsplatser borde testa arbetstidsförkortning?

– Jag tycker man borde våga testa under en längre tid, inte bara under ett år, så att man verkligen ser vad det får för effekter.

Patrik Esperi som är ordförande för Kommunal i Region Västerbotten, alltså tidigare landstinget, tror att sex timmars arbetsdag kan vara bra lösning i vissa yrkesgrupper.

– Inom många yrkesområden som städ, vaktmästeri och bland undersköterskor behöver arbetsgivaren kolla på fler saker än lön för att vara attraktiv. Då kan en justering av heltidsmåttet vara en sådan sak, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.