Ulrika Edman och Vänsterpartiet tror starkt på sex timmars arbetsdag. Foto: SVT/TT

Sex timmars arbetsdag – så tycker politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Sex timmars arbetsdag är en fråga många diskuterar. I chatten som SVT hade i anslutning till reportaget om Åsa Axelsson återkom den flera gånger. Det är också en fråga som testats fler gånger i Västerbotten, men inte fått fäste.

”6 timmars arbetsdag skulle ge flera arbete och mindre sjukfrånvaro”, skrev till exempel signaturen Tompan i vår chatt i anslutning till reportaget om Åsa Axelsson. Och frågan om sex timmars arbetsdag har varit uppe på flera gånger i Västerbotten, både på kommunal- och landstingsnivå.

Vänsterpartiet har drivit frågan under lång tid.

– I Umeå kommun har vi i Vänsterpartiet lagt ett budgetförslag på sex timmars arbetsdag inom äldreomsorg och förskolan. Där finns de största utmaningarna både när det gäller finansieringen, kompetensförsörjningen och de högsta sjuktalen, säger Ulrika Edman som är gruppledare i Umeå.

M-politiker skeptisk

Moderaterna är skeptiska till tanken.

– Vem vill inte jobba sex timmar och få betalt för åtta, det är tilltalande så klart. Men det är inte möjligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, det skulle kosta enorma summor, säger regionrådet Nicklas Sandström (M).

Sandström menar att samhället står inför en enorm utmaning med en allt större del äldre befolkning och färre yrkesverksamma. Även om han kan förstå lockelsen med att jobba mindre, så skulle det inte gå ihop menar han.

– På individnivå kan jag sympatisera med tanken om man vet konsekvenserna. Men ska vi klara de långsiktiga åtagande så måste vi jobba och bidra till vår gemensamma välfärd. Om inte alla jobbar så kommer vi inte klara det, säger han.

– Det är det klassiska argumentet, säger Edman (V) och fortsätter:

– Redan idag är det oerhört slitsamt inom vård och omsorg. Personalen vänder sig själv ut och in för att hålla igång verksamheten. Ska vi kunna ha en välfärd för alla, en välfärd att lita på, måste vi göra nåt drastiskt. Sjuktalen och kompetensförsörjningen talar sitt klara språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.