Enligt Stina Oscarson har dagens partier blivit institutioner i sig själva som mer värnar om sina varumärken än innehållet i politiken. Foto: Pressbild.

Samhällsdebattören: ”Inget parti tar tag i den stora frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan behöva nya partier eftersom de etablerade har stelnat i sin form och delvis spelat ut sin roll i en värld som förändrats. Det tror skelleftefödda samhällsdebattören Stina Oscarson som inte tycker att det är så konstigt att samma människor röstar både på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

I en serie reportage har SVT Nyheter Västerbotten besökt inlandet för att prata med väljare och politiker om det politiska missnöje som vuxit fram, vad gäller till exempel vården och integrationen. Ett missnöje som bland annat lett till att samma människor röstar på både V och SD.

Teaterregissören, dramatikern och författaren Stina Oscarson från Skellefteå är just nu aktuell med en bok som handlar om vad som krävs för att upprätthålla demokratin. Hon berättar om ett längre politiskt samtal som hon haft med en missbrukare som till sist vill att hon ska gissa vad han tänker rösta på, och hon säger att efter vad hon hört tror att det antingen är just SD eller V.

– Exakt. Mellan de partierna har jag pendlat men det blir SD, svarade han, och den känsla jag fick med mig så starkt är att vårt samhälle har svikit de mest utsatta. Och på samma sätt har vi svikit landsbygden genom att driva landet som ett företag eftersom delar av landet i strikt ekonomisk mening inte är lönsamma, säger Stina Oscarson.

Förändrade spelregler

Stina Oscarson menar att inget parti tagit tag i den stora frågan: att själva spelreglerna för både välfärdsstaten och demokratin i och med globaliseringen har förändrats. Hon beskriver det hon ser i andra delar av Europa. Där växer helt nya partier fram som går på tvärs med alla gamla förklaringsmodeller.

Man pratar om den så kallade gal/tan-skalan, som handlar om sociala och kulturella värderingar – istället för att sortera in partier i den traditionella höger/vänster-skalan. Det handlar också om politik som istället för kapitalism och kommunism handlar om lokalt och globalt – och som kan hantera både frågorna om migration och klimatförändringar utan att bara sätta ekonomisk tillväxt främst.

Förklaring av gal/tan-skalan Foto: Grafik: Sirnir Einarsson, SVT Grafik

I det avseendet ligger Sverige lite efter, tycker Stina Oscarson. Enligt henne har dagens partier blivit institutioner i sig själva vilka mer värnar sina varumärken än innehållet i politiken.

Är hoppfull

Hon är trots allt ganska hoppfullt inställd till det hon ser vad gäller landsbygden. I hennes värld växer det småskaliga i Sverige, precis som i andra delar av världen där folk i allt större utsträckning engagerar sig lokalt och har allt ifrån egna jordbruk till lokala valutor.

– Jag tror att vi i framtiden kommer att bli både mer globala och mer lokala, men mindre nationella,  säger Stina Oscarson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.