Under tisdagen hålls ett seminarium i Uppsala där samiska mänskliga kvarlevor ska diskuteras. Foto: SVT

Samiska kvarlevor uppe för diskussion

Publicerad

På tisdagen hålls ett seminarium i Uppsala där man ska diskutera samiska mänskliga kvarlevor. Bland annat ska det diskuteras hur kvarlevor som förvaras i musei-samlingar kan återbördas.

Det är Svenska kyrkan som arrangerar seminariet och bland annat representanter från Lycksele deltar.

I Lycksele planeras för en återbegravningsceremoni i augusti sedan kvarlevor skickats till Västerbottens museum och sedan vidare till Historiska museet där de sedan glömdes bort. I sommar ska återbegravning ske, och det diskuteras också på många andra håll i världen.

Samtal med ärkebiskop och sameförenings ordförande

Seminariet är ett resultat av att ärkebiskopen och Samiska rådet i Svenska kyrkan för två år sedan bjöd in muséer och institutioner till samtal kring hinder för repatrieringar.

Efter seminariet hålls också ett uppföljande samtal med ärkebiskop Antje Jackelén, där deltar bland annat Mikael Jakobsson, ordförande i Lycksele sameförening, medlem i Samtingets etiska råd och Adriana Aurelius, projektledare repatriering, Lycksele kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.