Kent Wikberg är deltidsbrandman i Tavelsjö. Foto: SVT

Sämre avtal delar kåren i Tavelsjö

Uppdaterad
Publicerad

Tavelsjös deltidsbrandkår är delad när det gäller synen på det nya avtalet. Hälften av de anställda är beredda att lämna sitt uppdrag om man inte lyckas sluta ett bättre avtal som förbättrar ersättningen till brandmännen.

– Det är å ena sidan inte så länge sedan stationen hotades av nedläggning å andra sidan är jag inte beredd att jobba vidare, för ersättningen var redan låg före detta avtalet som försämrar villkoren för de flesta, säger Jonas Burman.

Han arbetar på förskolan i Tavelsjö och tycker att det är svårt för familjen med hans täta beredskapspass.

Många med honom funderar också på att lämna i protest.

– Vi är ju inte egentligen här för pengarna skull. Det är ändå så pass lite det handlar om. Men vid något tillfälle måste man sätta ner foten. Det är ju inte bara problem här. Det gäller deltidsbrandkåren över hela landet, säger Kent Wikberg.

Vill ställa upp

Deras arbetsledare och tillika kollega Östen Markström beskriver hur de gång på gång tvingas pussla för att få ihop sina scheman för beredskap.

– Vi byter och byter och byter. Vi skulle varit tolv men är bara åtta.

Deltidsbrandmännen slits mellan att ställa upp och att protestera. De vet hur viktigt det är för Tavelsjö och byarna runt omkring att känna säkerhet.

– Det vi har är också en lokalkännedom som gör det så mycket enklare när vi väl får ett larm. Avstånden till stan är så stort att vi knappast kan vara utan station här, säger han.

Tveksam inför framtiden

Han överväger själv hur han ska göra om man inte lyckas med något bättre avtal än det som tecknats centralt.

– Jag har ganska nära till pension så jag ska fundera hur jag ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.