Foto: SVT

Sanering kan kosta hundra miljoner – 25 år efter nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Pappersfabriken i Bureå lades ned 1992. Nu, 25 år senare, är det klart vem som kommer att stå för saneringen och vem som kommer att finansiera den. Men hur illa det är ställt är oklart och därför räknar man med att saneringen kan kosta allt mellan hundra tusen och hundra miljoner kronor.

Marken i Oxviken i Bureå består till stor del av fiber från den nedlagda fabriken. Det är fiber som förr i tiden behandlades med kvicksilver.

– Kvicksilver vill man ju inte ha i kretsloppet egentligen, så här ska man inte vara och gräva och förflytta massor, odla och plocka bär, säger miljöinspektören Inger Nygren.

Tillverkningen lades ned 1992. Holmen som ägde fabriken är bara ansvarig för sex procent av vad det kostar att sanera området. Allt som hände före 60-talet är nämligen preskriberat.

En aktör sanerar – en betalar

Skellefteå kommun tar på sig ansvaret för att saneringen av den gamla pappersfabriken ska bli av. Men Naturvårdsverket står för notan. När saneringen kommer att ske och hur mycket det kommer att kosta är det ingen som vet. Summan kan landa på allt från några hundra tusen till hundra miljoner kronor.

Lars Larsson har hela sitt liv bott och jobbat i närheten av fabriken och han tycker att det är bra att saneringen ska bli verklighet.

– I dag är nästan allting farligt, så det är bra att det ska saneras så att man får svar på en del frågor. Om det är nerskitat som en del säger.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.