Hur giftigt är det på ön Norrbyskär egentligen – hör Jonas Fagerman Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Sanering på Norrbyskär dröjer – förhöjda halter av dioxin på ön

Uppdaterad
Publicerad

Marken på Norrbyskär ska saneras då den på flera ställen är förorenad. Men saneringen har dragit ut på tiden. Idag springs ett traillopp över delar av ön som markerats som förorenad.

Sågverket på Norrbyskär lades ner 1952 och sedan en tid tillbaka är det känt att vissa delar av Norrbyskär har förhöjda halter av dioxin i marken.

Umeå kommun har spärrat av vissa områden där halterna av dioxin är höga och ligger ytligt. Andra delar har täckts med ren jord för att undvika att barn får i sig jord som är förorenad.

Bör undvika kontakt med jord

På andra områden, som vid de så kallade kubbhusen på Långgrundet, finns också förhöjda halter, men inte så höga att det krävs avspärrning.

– Men om man vistas i området bör man för säkerhets skull undvika direktkontakt med jord, säger Jonas Fagerman, projektledare på Umeå kommun.

Under lördagen arrangeras Norrbyskär trail på ön. Ett traillopp på land och i vatten där 300 löpare och 100 barn springer över delar av marken som markerats som förorenad.

Är det tryggt att springa traillopp på denna mark?

– Vi har stämt av banans dragning med arrangörerna och det ska inte vara någon fara, säger Jonas Fagerman, projektledare på Umeå kommun.

Saneringen kraftigt försenad

Saneringen av ön har dragit ut på tiden. Den var planerad till 2017 men nu hoppas kommunen kunna dra igång hösten 2020.

– Vi kommer att jobba under två höstar och delar av sommaren 2020 med detta, men den exakta tidsplanen får vi sätta senare, säger Jonas Fagerman.

Hör i klippet hur man ska tänka om man vistas på Norrbyskär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.