De rödmarkerade sträckorna är sträckorna som påverkas av hastighetssänkningen. OBS: Totalt berörs åtta sträckor på de sju olika vägarna. Foto: Trafikverket

Sänkt hastighet på flera vägar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen beslutade Trafikverket att sänka hastigheten från 90 km/tim till 80 km/tim på 111 mil väg i landet. I Västerbotten berörs sju vägar, och totalt sex mil.

Omskyltandet av vägarna kommer att ske under 2019. De vägar i länet som berörs är bland annat två sträckor på E4 mellan Djäkneboda-Bygdeå och mellan Sikeå-Bureå. Utöver detta berörs även följande sträckor:

  • E12 mellan Holmsund, Obbola och Umeå
  • E45 sträckor söder resp. norr om Vilhelmina
  • Väg 95 mellan Skellefteå och Boliden
  • Väg 363 mellan Umeå och Tavelsjö
  • Väg 364 mellan Hjoggböle och Tjärn, Skellefteå
  • Väg 531 mellan Holmsund och Umeå

Samtliga vägsträckor saknar mitträcken och har mycket trafik. Totalt ska 425 mil statlig väg skyltas om fram till 2025. Anledningen till att hastigheten sänks är enligt Trafikverket att stärka säkerheten och förebygga olyckor.

– Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken. Om alla tar sitt ansvar och håller hastigheten kan vi rädda minst hundra liv varje år. Och dessutom: när vi lättar på gasen sparar vi på bränslet och minskar utsläppen, säger Sandra Nordahl, enhetschef Nationell Samhällsplanering på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.