Hör vad skolchefen Samuel Lundström hoppas på och utmaningarna framöver i klippet ovan.

Satsar på fler resor till Finland – för att hitta lärare

Publicerad

Nu ska Lycksele kommun göra fler rekryteringsresor till Finland. Man har lyckats locka flera finländska lärare, men fortfarande saknas elva behöriga lärare på högstadiet.

Lycksele kommuns satsning på finländska lärare startade med problem. Lönen kom inte första månaden – men de blev kvar ändå.

-Jo, jag blev kvar och pengarna kom även om det tog lång tid. Nu funkar det perfekt. Att vi skulle ha svenska personnummer visste vi inte om, säger Anna-Bella Avenjärvi som är lärare i franska och finska i Lycksele.

Anna-Bella Avenjärvi  var en av de sex finländska lärare som värvades till Lycksele av kommunen för att ha sommarskola. Hon och hennes kollega Aino Ristikankare har blivit kvar även under höstterminen.

-Vi stannar nog också till sommaren om vi får, säger Anna-Bella Avenjärvi.

Saknar behöriga lärare

Nu ska kommunen göra fler värvningsresor till Finland. Lycksele saknar elva behöriga lärare på högstadiet. Om ett år hoppas man också kunna starta en utbildning i Lycksele med betald lön. 75 procent av tiden ska tillbringas i klassrummet i Lycksele och 25 procent på lärarhögskolan i Umeå.

– Det kan röra sig om 5-10 lärare, säger Samuel Lundström som är skolchef i Lycksele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.