Hör eleverna om sin nye lärare Foto: SVT

Kommunens lösning på lärarkrisen: Hittade lärare i London

Uppdaterad
Publicerad

Raggningsförsöket på plats i London lyckades. Skellefteå kommun har lockat hit flera lärare från England vilka nu börjat på sina nya jobb i norra Sverige.

Tre har redan börjat jobba, två är på väg hit och tre engelskspråkiga lärare från andra länder än England kommer också att börja arbeta i skolor i Skellefteå inom kort.

– Det känns fantastiskt att vara här och komma igång, berättar Stuart Garbutt som kommer från Chichester och nu tillsammans med sin fru Charlotte hyr ett hus i norra Bergfors, Varuträsk längs väg 95.

Han har så kallad allmän visstidsanställning under det här första året, och studerar också lite svenska. De flesta lektionerna går han ännu dubbelt med bland annat läraren Jenny Lawes, men det händer också att han håller lektioner själv.

”Uppmanar vänner att flytta hit”

Stuart Garbutt är nu på högstadiet men har tidigare jobbat med yngre barn i 9-10 år.

– Utmaningarna är många men jag är glad att vi gav oss iväg på det här äventyret och uppmanar nu mina vänner att också flytta hit, säger Stuart Garbutt som vet att kommunledningen just nu funderar på om fler försök att ragga lärare ska göras i England.

I klippet kan du höra vad eleverna tycker om sin nye lärare som inte pratar så många ord svenska ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.