Foto: Patrick Trägårdh

Scharinska villan ska säljas

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika Scharinska villan i Umeå kan nu säljas. Det kommunala bostadsbolaget Bostaden tackade nej till att köpa fastigheten. ”Jag är väldigt besviken på beslutet”, säger Ulrika Edman (V).

Turerna kring Scharinska villan i Umeå fortsätter. Villan, som är ett byggnadsminne sedan 1981, renoverades nyligen för 20 miljoner kronor, men används inte.

Förslagen på vad kommunen ska göra med den har varit flera. Vänsterpartiet ville göra den till ett kulturnav. Alliansen har tidigare sagt att man vill sälja villan. Nu verkar det bli så.

– Huset ska säljas. Eftersom Bostaden tackat nej, får vi söka oss ut på marknaden, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

Förslaget att låta utreda förutsättningarna för en öppen försäljning fick på dagens arbetsutskottsmöte stöd av Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Det är bra med en öppen försäljning, så att kommunen får ett så bra pris som möjligt, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M).

Besvikna på beslutet

Vänsterpartiet är däremot besvikna. De hade önskat fortsatta förhandlingar med Bostaden.

– Jag är väldigt besviken på beslutet. Vi tycker att Bostaden bör köpa Scharinska. Socialdemokraterna och Miljöpartiet sviker Scharinska, säger Ulrika Edman, gruppledare för (V) och fortsätter.

– Vänsterpartiet tycker att det är helt fel att sälja kommunens egendom och satsa pengarna på kommunens underskott nästa år.

Umeå studentkår hyrde villan fram till våren 2015, då man sa upp sitt kontrakt för att deras tänkta hyresgäst, en restaurang som spelade rock, inte godkändes av Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter