Foto: Emma Mörtzell

Se björnungarna på Lycksele djurpark känna på snön för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Björnmamma Beata visade idag upp sina fyra ungar i det solbadande hägnet på Lycksele djurpark. Det var tre honor och en hane, födda den 13 januari, som nyfiket och prövande bekantade sig med snön. 

Det är mamma Beata och pappa Gimmli som fått fyra små björnungar den 13 januari i år. Idag släpptes ungarna traditionsenligt ut i Lycksele djurpark för att känna på snön.

– En positiv signal för kommande säsong och ett hopp om att vi kan återgå någorlunda till det normala, säger djurparkens vd Lennart Melin.

Svårt att komma överens om namn

Det är tre honor och en hane och nu är den stora frågan vad björnungarna ska heta.

– Som vd tycker jag att det är jag som borde får bestämma vad de ska heta, men det kommer antagligen bli jag mot resten på den kvinnodominerade arbetsplatsen, säger Lennart Melin med ett skratt.

Han har i alla fall fått bestämma vad djurparkens nya utter ska heta.

– Han ska heta Martin utter och det backar jag inte ifrån.

Brexit har försenat flytt av äldre kull

Nu bor det nio björnar på Lycksele djurpark och det är på gränsen för hur många björnar som får plats.

Det är tre björnungar från en tidigare kull som ska säljas till en djurpark i Skottland som blivit kvar på grund av Brexit.

Lennart Melin hoppas att de ska få ordning på det under sommaren och att de äldre björnarna ska få komma till sitt nya hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.