Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du se när skotern kör rakt in i trädet. Markägaren Ove Kolbengtsson är starkt kritisk – och efterlyser eftertanke: ”De gör sig en björntjänst.” Foto: Lukas Deininger/SVT

Se buskörningen i skogen – markägaren Ove i Tärnamo kritisk till skoteråkarna: ”Bristande respekt”

Publicerad

Med hög hastighet kör skotern rakt in i trädet. Markägaren Ove Kolbengtsson från Tärnamo reagerade starkt när han såg videon på sociala medier. Han menar att friåkningen har gått för långt.

– Det är bristande respekt mot oss som bor här.

Tärnamo ligger längst in i Björkvattsdalen strax söder om Tärnaby. Ove Kolbengtsson menar att byn har fått ett rykte som ett område för friåkning, men att det har gått för långt.

– De kör efter allmän väg och de kör inne i byn, säger han och fortsätter:

– Det är bristande respekt mot oss som bor här.

När Ove såg klippet på sociala medier där en skoteråkare kör rakt in ett träd kontaktade han skoteråkaren från Västerbotten. Kort därefter raderades filmen.

Friåkning ökar lavinartat

Åkning vid sidan av skoterleder ökar kraftigt. Enligt statistik från Snöskoterrådet utgör snöskotrar för friåkning majoriteten av skotrarna som har sålts de senaste åren.

Under säsongen 2022/2023 såldes 8 268 skotrar i Sverige. En fjärdedel av dem är skotrar av maskintypen ”mountain” – skotrar som i vardagligt tal kallas för lössnömaskiner.

Buskörning i naturreservat: ”Svårt att följa upp”

Under hela säsongen får länsstyrelsen i Västerbotten in anmälningar om otillåtna körningar i naturreservat och regleringsområden till fjälls, där det är förbjudet att köra snöskoter.

– Det är väldigt svårt att följa upp dem eftersom vi oftast enbart ser spår, säger Marion Stofkoper som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen försöker att öka närvaron i de hårdast drabbade områdena för att säkerställa att reglerna efterlevs.

Orolig över fler restriktioner

Markägaren Ove Kolbengtsson vill se en större diskussion kring friåkning då han menar att ett respektlöst beteende mot djur, natur och lokalbefolkningen kan få negativa konsekvenser för alla skoterförare.

– Den är ett fantastisk redskap om man använder den på rätt sätt.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt skoteråkaren bakom videoklippet flera gånger, men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.