Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vill inte att det ska bli skoterförbud” – så tänker Olle Sahlström som kör skotercross och använder skotern dagligen på vintern. Foto: Lukas Deininger/SVT

Skotercrossåkare Olle Sahlström från Tärnaby: Bristande kunskap bakom buskörning

Publicerad

Sedan barnsben har Olle Sahlström från Tärnaby kört skoter, men körning på otillåtna platser på ett störande sätt oroar honom för framtidens skoteråkning till fjälls.

– Vi måste tänka oss för, säger han.

Trots att han inte tävlar i skidåkning går Olle Sahlström på Tärnabys skidgymnasium. Han tävlar i skotercross och gör det på ett framgångsrikt sätt.

Skoter som livsstil

Tävlingarna är utspridda över hela Skandinavien, men träningen sker på hemmaplan i Tärnaområdet där han har vuxit upp.

– Det finns inte så mycket aktiviteter att göra här uppe, så det är främst skoter jag håller på med.

Utöver träningen på crossbanan i Hemavan kör Olle Sahlström mycket i terrängen.

– Det är lärorikt, jag kan lära mig nya knep hela tiden, säger han.

Stor okunskap bland skoterförare

Att körning som kan upplevas som som störande grundar sig enligt Olle Sahlström på okunskap, speciellt lokala kunskaper om området och terrängen man ska köra i.

– Jag har varit med när vi var ett kompisgäng som var ute och körde. För dem kan något se ut som en myr men jag vet ju att det är någons lägda. Då fick jag säga åt dem, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.