Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen som visar händelsen och hör åklagaren Jonas Fjellström svara på varför han menar att mannen gått för långt för att det kan räknas som nödvärn. Foto: Polisens förundersökning/Evelina Dahlberg, SVT

Se filmen från knivdådet i centrala Skellefteå – misstänkt hävdar nödvärn: ”Var livrädd”

Publicerad

Den man i 20-årsåldern som misstänks ha knivhuggit tre personer efter en studentfest i centrala Skellefteå menar att han var livrädd och handlade i nödvärn. Åklagaren menar att det till viss del handlar om nödvärn – men att mannen gick för långt.

Bråket började inne på en nattklubb där det var studentfest i centrala Skellefteå en kväll i mars. Polisen skingrade männen i olika riktningar utomhus.

Enligt åtalet sökte sedan de tre personerna upp mannen för att ”ge honom spö”. Början av händelseförloppet fångades på film.

Misstänkta våldsdådet i centrala Skellefteå

I videon ser du filmen från händelsen och hör åklagaren berätta varför han menar att mannen gått för långt för att det ska klassas som nödvärn.

Rubriceringen ändrades

Fallet rubricerades först som mordförsök men åklagaren har valt att ändra rubriceringen till grov misshandel.

Den misstänkte mannen beskriver under rättegången att han tror att en av brottsoffren håller i ett vapen innanför jackan och han får då panik.

– Jag är omtänksam, respektfull, ödmjuk. Men under kvällen var jag livrädd, säger han under rättegången.

Mannen menar att han inte har något minne av att han använt en kniv eller var den kommit ifrån.

Under måndagen avslutades rättegången vid Skellefteå tingsrätt. Tingsrätten beslutade att mannen ska vara fortsatt häktad i väntan på domen som meddelas om en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta våldsdådet i centrala Skellefteå

Mer i ämnet