Foto: Jessica Gow/TT

Socialtjänsten: ”Situationen är övermäktig”

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Umeå har fördubblat personalstyrkan som jobbar med ensamkommande flyktingbarn, men tror ändå inte att det räcker. Ansvariga larmar om att de inte klarar att följa lagar och riktlinjer.

I en intern lex Sarah-rapport beskriver en av socialtjänstens chefer hur läget kring mottagandet av ensamkommande flyktingbarn snabbt förändrats.

”Vi står inför en exceptionell situation med en oerhört snabb ökning av antal ärenden. Situationen för ansvariga socialsekreterare är övermäktig.”

Anmälaren skriver att det är omöjligt att arbeta i enlighet med gällande lag och riktlinjer. Yngre barn prioriteras men ett stort antal barn får ingen personlig kontakt med enskild socialsekreterare.

”Vi har beslutat om att fördubbla aktuell personalstyrka men detta kommer inte vara nog.”

Kommunen ska ta ställning

Lex Sarah-rapporten är gjord internt och kommunen ska ta ställning till om den ska skickas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Umeå har tagit emot 349 ensamkommande flyktingbarn hittills i år. Det är 300 fler än planerat och kommunalrådet Hans Lindberg har tidigare krävt att fler kommuner måste ta ett större ansvar.

Andra kommuner har tidigare anmält sig själva till IVO för brister i sitt mottagande till IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer