Efter stort knarkbeslag i Umeå – sju män från narkotikanätverk döms

Uppdaterad
Publicerad

I mars beslagtog polisen en stor mängd narkotika i Umeå. Nu döms sju män för grova narkotikabrott i samband med narkotikabeslaget. De sju männen ingår i ett av de tiotal kriminella nätverk som polisen pekar ut som aktörer i narkotikahandeln i Umeå.

Det var den 15 mars som polisen, efter span på en adress på Haga i Umeå, genomförde en husrannsakan i en bil som lämnade adressen och fann en stor mängd narkotika. Vidare genomfördes en husrannsakan i bostaden som bilen hade lämnat, och även där hittades stora mängder narkotika.

De två personerna som befann sig i bilen och de fem personerna som befann sig i bostaden döms nu för grova narkotikabrott.

Fleråriga fängelsestraff

Alla männen döms till fängelse i mellan två och tre år. Brottsrubriceringen för alla dömda är grovt narkotikabrott, då de hanterat stora mängder narkotika – uppemot sex kilo hasch, amfetamin, kokain och narkotikaklassade tabletter – i syfte att sälja vidare.

En av männen döms även för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, samt för narkotikabrott av normalgraden.

Rekordstora narkotikabeslag

Det stora narkotikabeslaget som ledde till att männen nu döms, är bara ett av många i polisens arbete mot narkotikahandeln i Umeå. Under våren har polisens beslag varit rekordstora.

I slutet av april hade man beslagtagit mer narkotika än man normalt sett gör under ett år, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens spaningschef: ”Senaste månaden har vi hittat lika mycket som vi normalt hittar under ett år” Foto: Tommy Forsgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.