Foto: TT

Ska barn som idrottar delas in efter ålder eller mognad?

Publicerad

Elitsatsningar fortsätter bland barn och unga, något som missgynnar främst höstfödda barn. Forskning visar att de generellt drabbas av systemet med kronologisk lagindelning. Vad tänker du om detta? Finns det en bättre lösning?

SVT rapporterade · Ska barn som idrottar delas in efter mognad eller ålder?

Då tackar vi för idag! Och stänger chatten för fler kommentarer.
06.38
Hej och välkommen att kommentera! Vad tänker du om innebandyförbundets försök att få fler att spela längre – att låta barn spela i lag baserade på mognadsgrad istället för ålder? Finns det bättre lösningar?
Håll god ton. Vi släpper inte igenom kommentarer som innehåller utpekanden.
07.13
Varför ska barn elitsatsa överhuvudtaget? Se på Scouternas verksamhet, där bygger modellen bl. a.på att alla ska vara med, efter sin förmåga. Ge alla barn möjligheten att vara med och göra roliga saker, utan att välja bort någon. Då kommer fler att stanna i verksamheter där de rör på sig.
07.57
Varför ska någon elitsatsa över huvud taget? Naturligtvis är det den breda folkidrotten, för folkhälsan, som ska vara i fokus. Satsa ditåt, med målet att bygga upp korpidrotten till vad den en gång var. Hjälp Sverige röra på sig, hjälp inte ett fåtal slita sönder sin kropp.
09.35
Så har de ju alltid varit, hysteriska pappor och okunniga tränare! Skulle förvåna mig om det blir någon förändring.
10.46
Ska varje klubb ha en läkare som delar in aktiva utifrån biologisk mognad, kanske också en psykolog utifrån kognitiv mognad? Indelning efter åldrar är det ”enklare” alternativet där föreningar kan medvetandegöra RAE m.m och hur ledare kan tillämpa kunskapen. Sen så kan ett lag spela i olika serier, ett seriesystem där lag möter andra lag som presterar på samma nivå som andra lag med restriktioner på hur hög serie de ska få spela för att inte kunna elitsatsa bland barn för att möta äldre.
11.09
Det är väldigt mycket tramsande inom idrotten nu tydligen. I alla fall om man läser vad som skrivs.
Man krånglar tydligen till det å det grövsta.
När jag var ungdom på 70-talet och spelade fotboll var det åldersgrupper som gällde. Vi hade flera lag i varje åldersgrupp. Givetvis spelade de bästa i ett lag.
Var man riktigt bra fick man träna med en äldre åldergrupp, t ex fick pojklagsspelare träna med juniorer och duktiga juniorer fick träna med seniorer.
Idag tramsas det med ord som "mognadsnivå" och "färdighetsnivå" när alla barn vet att det beror på hur duktig man är på att utöva sin sport. Vem försöker man lura?
11.38
Åldersgrupp, klart man ska kunna få spela med kompisarna i samma lag. Behöver inte bli elittänk förrän det är dags för elittänk. Låt barn vara barn och ha kul med sina kompisar!
13.00
Har tyvärr inget direkt lösning men att strikt dela in grupper efter ålder funkar inte alls bra. Borde på något sätt gå att gruppera efter förmåga.
14.21
Jag ser att många barn lämnar idrotten redan i 10-12 årsåldern då de inte finner det givande pga att det elitsatsas i tidig ålder och att barnen känner att de inte räcker till och att man då, att efter möjligen sysslat med samma idrott i halva sitt liv tyvärr väljer att avsluta. Att i denna ålder plocka upp en ny idrottsform är tufft då de flesta andra idrotter gör exakt samma sak: elitsatsar i samma unga ålder. Och då blir det svårt att finna en relevant nivå för en 11-åring som känns givande, spännande och kul. Så med andra ord, barn som slutar i tidig ålder för att ledare/tränare misslyckas med att verka för inspiration lämnar inte bara ”sin” sport, utan lämnar idrotten helt i de flesta fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer