Polisen har dömts för både vapen- och narkotikabrott och kommer att förlora sitt jobb. Foto: Polisens förundersökning/TT

Polis stal vapen och smugglade knark – får skärpt straff

Uppdaterad
Publicerad

Polisen stal tjänstevapen och smugglade amfetamin. Hovrätten skärper nu straffet för den tidigare dömde Umeåpolisen.

I tingsrätten dömdes mannen för flera fall av vapen- och narkotikabrott samt stölder och häleri till fängelse i sammanlagt 1 år och 6 månader.

Polisen har vid två tillfällen stulit två tjänstepistoler av märket Sig Saur ur en gemensam vapenkasun i polishuset i Umeå. Han har också smugglat knark via Arlanda flera gånger.

Nu skärper hovrätten till 2 år och 6 månader.

Döms nu för grov stöld

Mannen frikändes av tingsrätten för den inbrottsstöld av fyra jaktgevär och vissa narkotikaklassade läkemedel som gjordes hos en nära kvinnlig vän när hon var borta från sitt hus över en helg.

Vapnen och läkemedlen återfanns tre månader efter stölden på den fastighet som mannen disponerade.

Tingsrätten dömde mannen för innehavet av vapnen och läkemedlen men hovrätten anser det nu bevisat att mannen även begått inbrottsstölden och dömer honom även för grov stöld för detta brott.

Förlorar jobbet

– Hovrätten skärper ändå fängelsestraffet i de båda målen jämfört med tingsrättens domar. Det beror dels på att mannen nu döms även för en grov stöld med ett relativt högt straffvärde, dels på att hovrätten bedömer att straffvärdet för brotten är något högre än vad tingsrätten har ansett, säger rättens ordförande Hans Sundberg.

Mannen har varit avstängd som polis under den tid som de båda målen pågått och han kommer att förlora sin anställning till följd av domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.