Polisen har dömts för både vapen- och narkotikabrott och kommer att förlora sitt jobb. Foto: Polisens förundersökning/TT

Umeåpolis får nytt fängelsestraff för upprepad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare dömde Umeåpolisen, som tidigare varit verksam i Umeå och Sundsvall, döms nu för åtta olika brott till ett år och tre månaders fängelse.

Polismannen, som dömts till fängelse tidigare, har gjort flera stöldrundor och inbrott, både på Norrlands universitetsjukhus (NUS) och i bostäder i Umeå kommun och en grannkommun. Stölden från NUS skedde efter att mannen lades in för vård av en arm han skadat efter att ha ramlat ner från en stege.

LÄS MER: Polis stal vapen och smugglade knark

36-åringen har bland annat stulit fyra vapen, medicin, en dator, flera motorcykelfordon, verktyg, yxor, pingisbord i en stor stöldhärva som sträcker sig från augusti i fjol fram till juni i år.

Mannen har haft tre avsågade hagelgevär med tillhörande ammunition utan rätt till att äga vapnen. Mannen har också olovligen haft en elpistol i sina ägor, och i sin privata bil har han haft med sig en kniv.

Dömdes till fängelse i höstas

Polismannen, tidigare verksam i Umeå och Sundsvall, dömdes i oktober förra året till tre månaders fängelse för att bland annat ha stulit sina kollegors tjänstepistoler och smugglat amfetamin. 36-åringen överklagade domen till Hovrätten och i väntan på dom därifrån avvaktade Polismyndigheten att ta beslut om mannen skulle få behålla jobbet eller inte.

LÄS MER: Umeåpolis dömdes till fängelse – kan få behålla jobbet

Mannen har i förhör nekat till de flesta av brotten, förutom det ena narkotikabrottet där han erkänner helt, samt dopningsbrotten där mannen delvis erkänner. Han frikänns också från åtal om grov stöld och häleri vid ett av tillfällena.

Allt som allt döms 36-åringen för grovt vapenbrott, vapenbrott, narkotikabrott, stöld, häleri, dopningsbrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, samt brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor.

Kan ha lidit av psykisk ohälsa

Tingsrätten skriver att det inte kan uteslutas att de brott han nu begått delvis har varit under inflytande av en viss psykisk ohälsa hos mannen, men trots det så döms han för åtta olika brott till ett år och tre månaders fängelse. Mannen ska sitta kvar i häkte till domen vinner laga kraft.

Att mannen enligt tingsrätten troligtvis kommer tvingas sluta som polis menar i tingsrätten redan har beaktats i den tidigare domen och inte bör inverka på det nya fängelsestraffets längd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.