I en ugn hemma hos mannen hittades två lådor med bland annat vapen och dopningsmedel. Foto: Polisens förundersökning/TT

Umeåpolis dömdes till fängelse – kan få behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen stal sina kollegors tjänstepistoler och smugglade amfetamin. Han dömdes till tre månaders fängelse och blev avstängd från sitt arbete med omedelbar verkan. Men nu har polisen överklagat tingsrättens dom till Hovrätten – och Polismyndigheten har bestämt sig för att avvakta med att ta beslut om polisen ska få behålla sitt jobb eller inte.

I oktober i fjol dömdes mannen till tre månaders fängelse för narkotikasmuggling, stöld och vapenbrott. Han erkände att han tagit två tjänstevapen och haft dem hemma i flera år. Han erkände också att han gjort sig skyldig till narkotikasmuggling av normalgraden samt ringa dopningsbrott.

LÄS MER: Polis åtalas för att ha stulit tjänstevapen

Men polisen, som arbetade i Umeå och Sundsvall, överklagade tingsrättens dom till Hovrätten med den bakgrund att han tidigare är ostraffad, inte haft något illa uppsåt med sina brott och att han mådde dåligt under en period.

Säger att han tog vapen för att försvara sig

Han påpekade bland annat i sin överklagan att han endast tog med sig vapnen hem för att förstärka sitt personskydd under en tid då han var utsatt för allvarliga hot från svårt kriminella i Umeå.

Polisens Personalansvarsnämnd, med bland annat rikspolischefen Dan Eliasson bland ledamöterna, har bestämt sig för att avvakta tills domen vunnit laga kraft innan de tar ett slutgiltigt beslut om polisen ska förlora sin anställning eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.